The concept plan modification

Soon after purchasing the site, Frasers Property assembled a team of renowned international and Australian architects and designers to explore and test the parameters of the existing concept plan. We asked the team to deliver high quality, sustainable design that connects the site to surrounding communities. This process occurred alongside consultation with the community, government and agency stakeholders.

In light of recommendations from the project team and outcomes of the consultation process, Frasers amended the original concept plan to achieve improved social, environmental and design outcomes for the precinct and its neighbours. We feel that the concept plan modification delivers on key social, cultural and environmental initiatives to attract people to visit, live, work and enjoy.

Under the amendments proposed by Frasers and approved by the NSW Department of Planning in February 2009, the development:

Markedly increases the open space in a suburb that currently has only two small pocket parks
Provides an animated urban quarter with the old Brewery Yard as its centerpiece
Provides a vibrant space for shops, galleries, restaurants, cafes and bars
Integrates with the existing surrounding suburbs, including historic Chippendale
Will aim for a world class sustainability rating for the entire precinct
Will have on-site tri-generation for power, heating and cooling, reducing greenhouse gas emissions
Further reduces greenhouse gas emissions through design efficiency, green rooftops, smart metering and solar powered lighting in public spaces
Has a target of zero net greenhouse emissions (CO2 –eq) development for operational energy use
Will supply 100 percent of non-potable water through on-site rainwater capture and waste water recycling

To access all technical documents describing the concept plan modification, visit the Documents page.

Our responses to community feedback on the modified concept plan

Following the public exhibition of our modified concept plan in August 2008, the Department of Planning received a number of submissions and Frasers has received a summary of the issues raised. Frasers takes these community comments seriously and we have taken the opportunity here to provide a response to these issues.

Issue raised by community

Response

Project size and integration with Chippendale

Central Park is one of the few sites left within Sydney which is able to be redeveloped and able to provide such a significant amount of housing and employment within such close proximity the CBD and major public transport infrastructure

 

The largest buildings are located along Broadway and Abercrombie Street, away from the Chippendale community

 

To provide greater comfort to Council, the community and government, Frasers is providing the detailed designs for the building on the corner of Broadway and Abercrombie St, although not required in the concept plan.

Floor area

The increase of overall floor area (GFA) in the modified concept plan from the approved concept plan is less than 10 per cent

  Additional GFA is achieved without impacting on public amenity
  The increase in GFA has been achieved with additional public open space and sun light on the park, and will fund world class architectural design and sustainability initiatives.

Sunlight

Frasers has increased hours of sunlight to the main park

  On other areas, the modified concept plan has similar shadowing impacts.

Traffic and parking

Fundamental to the design are strategies aimed at reducing traffic

  Access to car parks will be at the perimeter, reducing the need for cars to traverse the site
  The project will result in a lower peak hour traffic generation when compared with the scheme originally approved by the RTA
  On site parking has been reduced from 2,400 to 2,000 places
  Pedestrian and cycle networks at Central Park have been designed to integrate with the proposed Urban Pedestrian Network (UPN) and the City of Sydney’s cycleways program
  O’Connor and Wellington Streets will be widened to accommodate increases in traffic and improve amenity and provide additional parking

Open space and permeability

The project will see the public gain general access to this site for the first time in 150 years

  The amount of publicly accessible space is now 37 percent of the site
  Building designs, open space and the laneways have been specifically designed to increase accessibility and walkability for the public
  The main park and pocket parks will be publicly accessible at all times, as will all roads, pedestrian and cycle ways
  The main park has increased by almost 20 percent to 6382m2.

Sustainability

The sustainability initiatives we are aiming for at Central Park are beyond what has been achieved on any other Australian site

  A world class environmental performance rating for the entire precinct, including Australian best practice bench marks for individual buildings
  Substantially reducing greenhouse emissions through the use of an on-site, gas-powered trigeneration system for power, heating and cooling
  Servicing all non-potable water needs through a combination of on-site rainwater capture and waste water recycling
  Endeavouring to produce additional capacity to export treated water to neighbouring uses and to supply surplus energy back to the power grid thereby supporting measures to reduce Sydney-wide demand on infrastructure.

Affordable housing

Frasers has made a substantial contribution of $32 million to the Redfern Waterloo Authority (RWA) to fund affordable housing in the city.

Social sustainability measures

Creating a place for people is fundamental to the Frasers’ design

  Frasers will deliver a range of key community building initiatives.
- The revitalisation of Kensington St as an edgy cultural and social precinct
- A main park and a number of smaller pocket parks – Creating spaces for community events, meetings, and organised and casual social interaction
- Utilising Crime Prevention Though Environmental Design (CPTED) principles in collaboration with local agencies to improve safety and security throughout the site
- Encouraging active lifestyles through the provision of active and passive recreational facilities and a walkable, cycle-friendly environment
- Providing essential services such as child care and medical facilities

Community Consultation

Frasers has held a significant number of community events since purchasing the site and has been very clear about the issues open for consultation

  See the above community consultation summary for more details of how Frasers has been engaging with the community throughout the life span of this project.

The original concept plan

The original concept plan for the 5.8 hectare old Kent Brewery was approved in February 2007. The plan included building envelopes for:

A number of architecturally designed buildings, creating a mixed use development of apartments, offices, shops, restaurants and community services
The protection of heritage items, including the old brewery chimney
The creation of open space for both the new and existing communities
A new street network to minimise traffic on local streets.

To access information on the original concept plan, click on this link.